Inloggen:      
    Wachtwoord vergeten?

TitelNieuws »

Vrij Nederland gaat zelfstandig verderMaandblad Vrij Nederland gaat zelfstandig verder zonder uitgever WPG Media. Hoofdredacteur Ward Wijndelts legt daarbij zijn functie neer en zal worden opgevolgd door Sander Heijne.


Het zelfstandige Vrij Nederland zal ‘intensief samenwerken’ met het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis de Zwijger - de plek waar freelancers van Vrij Nederland op donderdagmiddag ook bijeen zijn gekomen.

 

‘Met het afscheid van Vrij Nederland komt er voor WPG een einde aan een tijdperk. Er is de uitgeverij veel aan gelegen om Vrij Nederland een duurzame toekomst te bieden. In het afgelopen jaar is er met meerdere partijen gesproken over een overname. De inhoudelijke visie die Sander Heijne presenteerde in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, was voor ons de meest overtuigende’, zegt Wiet de Bruijn, algemeen directeur van WPG Uitgevers.

 

Ward Wijndelts, scheidend hoofdredacteur: ‘Ik kijk met trots terug op alles wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. WPG heeft mij vorig jaar gevraagd om een nieuw huis voor Vrij Nederland te zoeken. Die zoektocht is nu ten einde. Nu Vrij Nederland een nieuwe fase in gaat, is dit voor mij een logisch moment om te vertrekken.’

 

‘Na een grondige zoektocht zijn we ervan overtuigd dat Vrij Nederland onder leiding van Sander Heijne en in samenwerking met Pakhuis de Zwijger op onafhankelijke wijze (voor en door het publiek, zonder commerciële/private aandeelhouders) nog vele jaren belangrijke progressieve (onderzoeks-) journalistieke producties kan blijven maken’, reageert Rob van Eijbergen, voorzitter Stichting Weekbladpers.

 

In de nieuwe constructie wordt de stichting volledig eigenaar van de nieuwe BV waarin Vrij Nederland geplaatst zal worden. De inkomsten van deze nieuwe BV zullen volledig ‘ten goede komen aan de journalistiek van Vrij Nederland’.

 

Het zelfstandige Vrij Nederland zal de programmering van Pakhuis de Zwijger ‘versterken’, zegt Oeds Westerhof, directeur-bestuurder van Pakhuis de Zwijger. ‘In de afgelopen periode heeft Pakhuis de Zwijger veel geïnvesteerd in mogelijkheden om online programma’s te maken, met name daarvan kan Vrij Nederland profiteren.’

 

De nieuwe hoofdredacteur Heijne zal gaan investeren in een ‘nieuw digitaal platform’. ‘Daarnaast gaan we onze journalistiek verrijken met bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger en elders in het land. Ook als zelfstandige entiteit zullen we de traditie die Vrij Nederland sinds 1940 heeft opgebouwd eerbiedigen en voortzetten.’ Hij noemt het een ‘grote eer’ om leiding te geven aan het blad.

 

Bron: Villamedia/persbericht

 

 

 

« Vorige   Overzicht   Volgende »

 

Index
Inloggen
Abonneren
Registreren
Zoekopdracht
PDF Link
Titelnieuws
MediaMakers