Inloggen:      
    Wachtwoord vergeten?

TitelNieuws »

Jubileumnummer Vrij NederlandVrij Nederland bestaat op dinsdag 31 augustus 70 jaar. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt op die dag een speciaal nummer onder de titel ‘Vrijheid blijheid?’


Daarin staat niet alleen de geschiedenis van het weekblad centraal, maar ook de vraag hoe Nederland sinds de oorlog is veranderd. De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, neemt op 31 augustus het eerste, extra dikke, jubileumnummer in ontvangst tijdens een feestelijke avond voor abonnees, (ex)medewerkers en prominenten in Felix Meritis.

 

Het jubileum vindt plaats bijna een jaar na de succesvolle herlancering van Vrij Nederland. Sinds oktober 2009 is de betaalde oplage gestegen met ruim 11.000 exemplaren. Het eerste nummer van de verzetskrant was gedateerd op 31 augustus 1940, de verjaardag van koningin Wilhelmina. In het jubileumnummer staat een uitgebreid interview met Ada van Randwijk (98), weduwe van onderwijzer, schrijver, dichter en eerste hoofdredacteur Henk van Randwijk. Het paar was een van de drijvende krachten achter de illegale krant. Bij haar arrestatie in 1942 zei haar Duitse ondervrager: ‘Vrij Nederland is het gevaarlijkste blad dat er is’. Van Randwijk kwam weer vrij en zette met haar man en anderen het werk voort vanuit onderduikadressen. Ook na de bevrijding bleef Henk van Randwijk hoofdredacteur.

 

Het jubileumnummer telt 148 pagina’s en ligt vanaf 2 september vier weken lang in de winkel. In die periode verschijnt ook iedere week de reguliere Vrij Nederland.

 

 

 

 

« Vorige   Overzicht   Volgende »

 

Index
Inloggen
Abonneren
Registreren
Zoekopdracht
PDF Link
Titelnieuws
MediaMakers