Inloggen:      
    Wachtwoord vergeten?

TitelNieuws »

Miljoenenboete NMa voor WegenerDe kartelwaakhond Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft voor meer dan twintig miljoen euro boetes opgelegd aan uitgeverij Wegener.


Bij het bedrijf is een voorschrift niet nageleefd, zegt de NMa. Wegener tekent beroep aan tegen de boetes.

 

De uitgever heeft het voorschrift in 2000 zelf geadviseerd, om toestemming te krijgen voor de overname van regionale kranten. De NMa concludeert dat kranten die elkaar overlappen kopij uitwisselen en nauw samenwerken. Dat is tegen de afspraak, zegt de toezichthouder.

De kranten PZC en BN/De Stem werkten redactioneel samen in Zeeuws-Vlaanderen, terwijl er was afgesproken dat de kranten in het Wegener-concern zelfstandig zouden blijven. Vorig jaar deed de NMa invallen bij de regionale kranten om te controleren of er aan de overnameregels werd voldaan.

Wegener zegt dat de NMa de persvrijheid aantast door zich met de inhoud van de kranten te bemoeien. Zonder de samenwerking zouden de twee kranten bovendien niet levensvatbaar zijn, zegt de uitgeverij. Daarnaast vindt Wegener de boete veel te hoog, omdat de jaaromzet in Zeeuws-Vlaanderen nog geen negen miljoen euro bedraagt.

Vijf leidinggevenden van Wegener zijn persoonlijk beboet voor de rol die zij in de zaak hebben gespeeld. Ze kregen boetes van in totaal 1,3 miljoen euro.

Uitgeverij Wegener heeft van de Nederlandse Mededingings Autoriteit een boete gekregen van 20 miljoen euro. Wegener heeft bij een... bedrijfsovername de regels overtreden die de NMA gesteld had.

 

 

« Vorige   Overzicht   Volgende »

 

Index
Inloggen
Abonneren
Registreren
Zoekopdracht
PDF Link
Titelnieuws
MediaMakers