Inloggen:      
    Wachtwoord vergeten?

TitelNieuws »

Nieuw online-only tijdschrift voor onderzoeksdataDANS (Data Archived and Networked Services) en uitgeverij Brill lanceren Research Data Journal for the Humanities and Social Sciences: een nieuw, peer reviewed, online only en open access data journal.


Het Research Data Journal bevat korte publicaties (data papers) waarin onderzoekers hun dataset beschrijven: de context van hun onderzoek, de probleemstelling en gebruikte methoden. Daarop volgt een globaal profiel van de dataset, bijvoorbeeld in termen van algemene karakteristieken of opmerkelijke resultaten. Conclusies zoals in een gewoon wetenschappelijk artikel zijn niet vereist, maar er is wel ruimte voor afsluitende opmerkingen. Lezers kunnen middels een commentaarveld reageren op de inhoud. De data dienen gedeponeerd te zijn in een ‘trusted repository’, zoals het online archiveringssysteem EASY van DANS.

 

DANS heeft in het verleden samen met SURF actief bijgedragen aan de bekendheid van ‘verrijkte publicaties’: digitale artikelen over wetenschappelijke onderzoek die nauw geïntegreerd zijn met de data van het onderzoek. Dit Journal bouwt voort op deze traditie. Het tijdschrift biedt onderzoekers een online platform om eigen onderzoek onder de aandacht van geïnteresseerden te brengen. Bovendien geeft het lezers een snelle blik op onlangs afgerond onderzoek, bevat het (interactieve) datavisualisaties en zo veel mogelijk directe toegang (via hyperlinks) tot de data zelf (bijvoorbeeld in de vorm van een gelinkt online spreadsheet dat een sample van de dataset bevat).

 

Het Research Data Journal verschijnt tweemaal per jaar. Onderzoekers kunnen zelf een publicatie in het Research Data Journal verzorgen. Het Research Data Journal staat op brill.com/RDJ.

 

 

« Vorige   Overzicht   Volgende »

 

Index
Inloggen
Abonneren
Registreren
Zoekopdracht
PDF Link
Titelnieuws
MediaMakers