Door: Renée Ruisch, hoofdredacteur
Veine magazine wil een platform zijn waar uitwisseling van allerlei informatie en mogelijkheden voor ouders van lichamelijk gehandicapte kinderen plaatsvindt.
Over Veine
Hoewel er al meerdere bladen op de markt zijn bedoeld voor ouders van zorg intensieve kinderen, bestaat er geen magazine/platform dat alle kennis bundelt op het vlak van wetenschap, praktijk, therapie en middelen. Veine Magazine wil geen “slachtoffer-verhalen”, herkenning of erkenning van problemen, maar zal zich vooral richten op mogelijkheden die de ontwikkeling van lichamelijk gehandicapte kinderen zou kunnen verbeteren. Uitgangspunt is altijd een POSITIEVE stimulans.
Die titel van ons tijdschrift komt uit de Franse taal. La Veine staat voor geluk, fortuin en gelukzaligheid. Anderzijds kun je Veine vertalen als de ader, de nerf of bloedader. Naast een prettig klinkende naam vonden we de betekenis illustratief. Een bloedader staat voor verbinding en is iets dat je nooit kunt doorknippen. Zo is ook de band van ouders met een gehandicapt kind. Een verbinding die er is en altijd blijft. Daar waar andere kinderen hun vleugels uitslaan en los komen van ouders, blijven gehandicapte kindjes veelal heel dichtbij. Als het niet letterlijk fysiek is dan is het wel mentaal.
Anderzijds sluit de gelukzalige uitleg van Veine feilloos aan op de visie achter dit magazine. Veine moet een platform zijn waar ouders en anderen die dagelijks omgaan met gehandicapte kinderen positieve en praktische handvatten krijgen om kinderen nog beter te begeleiden en te stimuleren tot ontwikkeling. Het is onze stellige mening dat ontwikkeling (en comfort) gelukkig maken. En elk kind verdient het om gelukkig te zijn.
Doelstelling
Het doel van Veine is informeren. We willen onze lezers laten weten wat er speelt op het vlak van medische ontwikkelingen, hulpmiddelen, therapieën en allerlei praktische zaken waar ouders en begeleiders mee te maken hebben. Zo zullen wij onder andere aandacht besteden aan vakanties, vrije tijd, sport, wonen, vervoer, wetgeving en financiën.
Waarbij we de informatie niet zullen beoordelen of kwalificeren. We zullen ervaringsdeskundigen interviewen en hun mening laten geven, maar oordelen laten we graag aan u als lezer over.
In de praktijk is het voor ouders van zorg intensieve kinderen een heuse zoektocht naar methoden en manieren (therapie) en middelen om hun kinderen te helpen en/of ondersteunen. Dat terwijl er veel meer mogelijk is dan je zou verwachten. In heel Nederland (en daarbuiten) zijn er tientallen vormen van therapie die zouden kunnen passen bij een kind. Maar ook op het vlak van wetenschappelijke ontwikkelingen en medicijnen worden ouders niet genoeg op de hoogte gehouden. Tot slot is er een enorme markt met (hulp)middelen. Middelen waarvan ouders slechts een klein deel ontdekken via kinderdagcentra, therapeuten, artsen, zorgverzekeraars en/of gemeenten. De meeste middelen zijn onbekend maar kunnen ouders enorm helpen in de dagelijkse verzorging en begeleiding van hun kind. Het laatste gebied ‘praktische hulp’ richt zich vooral op ouders om hen te ondersteunen in de praktijk rondom een zorgintensief kind. Hoe regel ik de zaken financieel, waar kan ik naar toe op vakantie, voor welke aanpassingen in huis kies ik enzovoort.
Stichting Veine
Veine wordt uitgegeven door een stichting die geen winstoogmerk heeft. De winst die het magazine genereert wordt verdeeld over stichtingen die zich inzetten om therapieën te financieren voor gehandicapte kinderen die zorgverzekeraars niet vergoeden.